Ferenc pápa álkereszténynek tartja a félelemkeltő és menekültellenes kormányokat

Megosztás

“Egy párt vagy egy demagóg politikus által manipulált nép megszűnik nép lenni, és fásult tömeggé válik. A diktatúrák mindig így kezdődnek: elvetik a félelem magját a nép szívében, aztán felajánlják, hogy megvédik őket félelmük tárgyától, és cserébe megtagadják tőlük a hatalmat, amely meghatározza a jövőjüket” írja Ferenc pápa új könyvében, amelyről a Telex ír. Az Álmodjunk: Út egy jobb jövő felé címmel megjelent írást több helyen “önéletrajzi műnek” nevezik, holott a pápa személyes élettörténete az, ami a legkisebb hangsúlyt kapja a közel 250 oldal alatt. Az Álmodjunk inkább egy nagyon hosszú véleménycikk a pápától, amiben nem mellékesen megjelenik Isten és a Biblia is, az Atya-Fiú-Szentlélek hármasságát viszont kiegészíti az Emberek, a Klímaváltozás és a Politika nevében.

A pápa könyve a jelenlegi járványhelyzetből bontakozik ki, de csak kis részében szól arról. A könyvben bírálja a mai politikai narratívákat, legyenek azok “akár liberálisak, akár populisták”. Gyanakvónak tartja a nyugati politikai nézeteket, megdöbbentőnek találja a neoliberalizmust, mindeközben uralkodó neodarwinista ideológiának, gyilkossághoz mérhető bűntettnek tekinti az abortuszt. A piacban pedig nem magát a piacot kritizálja, hanem “azt a forgatókönyvet, amelyben leválasztották az etikát a gazdaságtól”.

Elfogadja a magántulajdon létét, de a “kereszténység tanításainak jegyében” kíván olyan alapokat lefektetni, amikből nem szorulnak ki a szegények, amikben munkának számít családanyának lenni és amikben a pártok nem tudnak visszaélni a kereszténység szóhasználatával. Merthogy “egyes világnézeteink – például a populizmus különböző fajtái – eltorzítják a „nép” szó értelmét azáltal, hogy vélt belső és külső ellenségekre fókuszáló ideológiákhoz társítják.”

Ugyanígy “Isten nevében rója fel” egyes kormányoknak azt is, hogy elutasítják a menekültek segítését. Ahogy Ferenc pápa írja, a nép “nem nemzetekre, országokra vagy államokra korlátozódik” és a kereszténység “sem lehet pusztán nacionalista”. A bort inni és vizet prédikálni helyett egy kereszténynek a pápa szerint önzetlenül segítenie kell a másikat, mert a keresztény Isten szemében egyformák vagyunk.

További részletek Ferenc pápa könyvéről a Telex cikkében.

Kapcsolódó cikkek